Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Ντέιβιντ Σέιμουρ σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για παιδιά με συναισθηματικές διαταραχές στη Βαρσοβία, το 1948.
Το κοριτσάκι μεγάλωσε στο στρατόπεδο και αυτή είναι η εικόνα που έφτιαξε όταν της ζήτησαν να ζωγραφίσει το «σπίτι».
Μουτζούρες. Γραμμές που ενδεχομένως να αποτυπώνουν τους φόβους που αναπτύχθηκαν στο μυαλό της μέσα στο περιβάλλον του στρατοπέδου.

Το όνομα του κοριτσιού είναι Τερέτσκα, υποκοριστικό του «Τερέζα» και υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τη ζωή του. Η αθωότητα και η φρίκη αποτυπώνονται στο βλέμμα της.
Τα περισσότερα παιδιά που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα βρέθηκαν σε κρυψώνες. Σε σοφίτες και υπόγεια, σπηλιές, δάση, μοναστήρια, και σε σπίτια, από καλύβες μέχρι κάστρα.
Με τη λήξη του πολέμου τον Μάιο του 1945 περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά των Εβραίων είχαν χάσει τη ζωή τους. Ήταν θύματα γενοκτονίας των Ναζί.

Από τα 216.000 παιδιά εβραϊκών οικογενειών που εκτιμάται ότι είχαν μεταφερθεί στο Αουσβιτς, μόνο 6.700 έφηβοι επιλέχθηκαν για καταναγκαστική εργασία. Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι βρήκαν τραγικό θάνατο στους θαλάμους αερίων.
Όταν το στρατόπεδο απελευθερώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα βρήκαν μόλις 451 Εβραιόπουλα, μεταξύ των 9.000 επιζώντων κρατουμένων.

Η απελευθέρωση όμως δεν σήμαινε και ελευθερία για τα περισσότερα παιδιά, καθώς ελάχιστοι γονείς υπήρχαν ή εμφανίστηκαν για να τα αναζητήσουν. Τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά δεν γνώριζαν καν το όνομά τους, τη χώρα καταγωγής τους ή ποια ήταν η μητρική τους γλώσσα.

Τα μεγαλύτερα παιδιά πέρασαν ανείπωτες κακουχίες για τρία ή ακόμη και πέντε χρόνια, έως ότου να βρεθεί ένα σπίτι.
Τα παιδιά είχαν αρπαγεί από την Ευρώπη και εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία και το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Οι εμπειρίες τους ήταν εντελώς διαφορετικές σε σχέση με τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι περισσότεροι που ήταν κάτω από 16 ή 17 χρόνων κατά το τέλος του πολέμου ανελήφθησαν από ανάδοχες οικογένειες, επέστρεψαν στο σχολείο και προσπάθησαν να ξεχάσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μοντγκόμερι. Ο σκληροτράχηλος στρατάρχης διέλυσε τους Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο, αλλά οι νεώτεροι τον θυμούνται για το παλτό που φορούσε και έγινε μόδα. Το θρυλικό παλτό με τα «κουμπιά – χαυλιόδοντες»…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here