Δύο παιδιά ιππεύουν ένα άλογο και χαμογελούν στον φωτογραφικό φακό. Δεν έχουν κάποια προστασία και φαίνεται να απολαμβάνουν τη βόλτα.

Το αγόρι μοιάζει να είναι έμπειρος ιππέας. Είναι γυμνό από τη μέση και πάνω, ενώ το κορίτσι κάθεται πίσω του και κρατιέται από τη σέλα. Τα μαλλιά και τα ελαφριά της ρούχα ανεμίζουν στον αέρα και είναι ξυπόλυτη.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2003 από την οροφή ενός τρένου  στην πολιτεία Τσιάπας της Κεντρικής Αμερικής. Φωτογράφος ήταν ο Ντον Μπαρτλέτι, φωτορεπόρτερ της  εφημερίδας Los Angeles Times. Εκείνη την ημέρα ταξίδευε σε ένα φορτηγό- τρένο με άλλους 60 λαθρεπιβάτες. Διέσχιζε την κεντρική Αμερική με προορισμό τις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για να περάσουν τα σύνορα, προσπαθώντας να ξεφύγουν από το καθεστώς βίας και φτώχειας. Το ταξίδι για την Αμερική ήταν μακρύ και επίπονο.


Ο Ντον Μπαρτλετι κατέγραφε με τον φακό του το ταξίδι των παιδιών της Ονδούρας που αναζητούσαν τις οικογένειες τους που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Τα παιδιά με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν τα σύνορα. Όταν το τρένο πέρασε από την ύπαιθρο είδαν από το παράθυρό δύο παιδιά πάνω σε ένα άλογο να τρέχουν παράλληλα με τον συρμό. Ήταν η στιγμή που οι μετανάστες ξέχασαν τον φόβο τους και χαμογέλασαν. Χαιρετούσαν τα παιδιά που γελούσαν και «κυνηγούσαν» το τρένο.
Κάποια  στιγμή το τρένο προχώρησε και εκείνα έμειναν πίσω. Η ταυτότητα και ο προορισμός τους παραμένουν άγνωστα.

Ο Μπαρτλέτι στάθηκε στην οροφή και τράβηξε το μοναδικό στιγμιότυπο, το οποίο βραβεύτηκε με βραβείο Πουλιτζερ το 2003. Επί 26 χρόνια φωτογράφιζε τη μετανάστευση στα σύνορα του Μεξικού και της Αμερικής. Κεντρικά πρόσωπα των εικόνων του ήταν οι νέοι της Κεντρικής Αμερικής και το επικίνδυνο ταξίδι στα σύνορα. Εκτιμάται ότι 48.000 παιδιά περνούσαν κάθε χρόνο από τις χώρες της Κεντρικής  Αμερικής στις ΗΠΑ. Ανέβαιναν στις οροφές των τρένων ή πηδούσαν σε εν κινήσει συρμούς, προκειμένου να να βρουν τις οικογένειες τους που τα είχαν αφήσει πίσω.

Οι φωτογραφίες του Μπαρτλέτι από τα παιδιά της Ονδούρας  συμπεριλήφθηκαν στο  λεύκωμα: «Οι πιο πολυταξιδεμένοι δρόμοι- φωτογραφίες της μετανάστευσης»

Δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες από το λεύκωμα που κέρδισε Πούλιτζερ:

 

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Δύο εκατομμύρια παιδιά εργάζονταν στην αμερικανική βιομηχανία το 1910! Οι φωτογραφίες που συγκλόνισαν τον κόσμο και άλλαξαν τους νόμους για την παιδική εργασία

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here