Ένα χαμόγελο με φόντο τον θάνατο και την καταστροφή. Είναι το χαμόγελο ενός κοριτσιού που κατάφερε να βγει ζωντανό μέσα από τα ερείπια, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, τον Άυγουστο του 1945.

Ίσως να μην έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τι έχει συμβεί. Στο πρόσωπό της όμως φαίνεται η ανακούφιση που γλίτωσε από το κακό. Είναι ζωντανή. Είναι μία από τους «χιμπακούσα», όπως ονομάστηκαν οι επιζώντες των βομβαρδισμών του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα.

«Έίδα ένα φωτεινό ωστικό κύμα. Είδα κίτρινο και ασημί και πορτοκαλί και όλα τα είδη των χρωμάτων που δεν μπορώ να εξηγήσω. Αυτα τα χρώματα ήρθαν και μας επιτέθηκαν. Τα δοκάρια στην οροφή του ξύλινου σχολείου μαζί με τα τζάμια γκρεμίστηκαν και εξαφανίστηκαν μονομιάς, σαν να τα πήρε ο αέρας» θα περιγράψει αργότερα.
Τη στιγμή απαθανάτισε ο φωτογράφος Yosuke Yamahata από τη Σιγκαπούρη που εργαζόταν ως πολεμικός ανταποκριτής.
Στις 10 Αυγούστου του 1945, μία μέρα μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, ο Yamahata άρχισε να φωτογραφίζει την καταστροφή.
Μέσα σε 12 ώρες είχε τραβήξει περισσότερες από 100 φωτογραφίες απαθανατίζοντας όλη τη φρίκη που άφησε πίσω του ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Έως το τέλος της ημέρας είχε συγκεντρώσει ένα μοναδικό φωτογραφικό αρχείο της πρώτης μέρας μετά την καταστροφή της πόλης.
Έντεκα ημέρες αργότερα, φωτογραφίες του δημοσιεύθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες γιαπωνέζικες εφημερίδες στην Mainichi Shinbun.
Το 1965 ο Yamahata αρρώστησε ξαφνικά.
Ήταν τα 48α γεννέθλιά του και η συμπλήρωση 20 χρόνων απο την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Διαγνώστηκε με καρκίνο τελευταίου σταδίου στο στομάχι.

Οι γιατροί είπαν πως κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκε από την έκθεσή του στη ραδιενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η αίθουσα αναμονής στο ερειπωμένο αεροδρόμιο Λευκωσίας! 24 φωτογραφίες του Άντρου Ευσταθίου που προκαλούν σοκ και συγκίνηση… 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here