«…Δεν τύλιξε το φέρετρό του η σημαία που έφτιαξε. Πέθανε σαν να ήταν εχθρός του η σημαία εκείνη..»

Η κυπριακή σημαία καθιερώθηκε το 1960 μετά την ανεξαρτησία του νησιού από τους Βρετανούς και προέκυψε μετά από διεθνή διαγωνισμό. Κύριες προϋποθέσεις για τη σημαία της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν να μην περιέχει τα σύμβολα των δύο «μητέρων πατρίδων», τον σταυρό (ελληνική σημαία) και την ημισέληνο (τουρκική), όπως και τα χρώματά τους, το μπλέ και το κόκκινο.

Νικητής του διαγωνισμού ήταν ο Τουρκοκύπριος ζωγράφος και σκιτσογράφος Ισμέτ Γκιουνέι με καταγωγή από τη Λεμεσό, ο οποίος παρέλαβε χρηματικό έπαθλο πενήντα λιρών και συγχαρητήρια επιστολή από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Σύφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο της εποχής, ο Μακάριος ανέθεσε στον ζωγράφο και το σήμα του Θυρεού για τη Δημοκρατία (το εθνόσημο της Κύπρου που εικονίζει ένα περστέρι να κρατάει κλαδί ελιάς, γνωστό σύμβολο της ειρήνης) για το οποίο θα πληρωνόταν. Ο Γκιουνέι το σχεδίασε, αλλά τα λεφτά δεν τα πήρε ποτέ, όπως δεν πήρε το ποσό των 20 λιρών ετησίως εφ΄όρου ζωής, για το σχεδιασμό της κυπριακής σημαίας.

Ο Ισμέτ Γκιουνέι με φόντο τη σημαία που ο ίδιος έφτιαξε. (Φωτογραφία city.com.cy)

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2003, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κατέληξε στο συγκεκριμένο σχέδιο: «το άσπρο χρώμα συμβόλιζε την αγνότητα, το χρώμα του χαλκού την προέλευση του ονόματος της Κύπρου και οι κλάδοι ελιάς την ειρήνη.», ενώ για τον χάρτη της Κύπρου είχε πεί ότι, «θα ενίσχυε με αυτό τον τρόπο την ταυτότητα της σημαίας δεδομένου ότι το κράτος ήταν μικρό και άγνωστο.»

Στη σημαία προβάλλεται η Κύπρος με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο και από κάτω δύο κλαδιά ελιάς ενωμένα που συμβολίζουν την ενότητα και την ειρήνη μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Ο Γκιουνέι εξήγησε επίσης ότι το άσπρο φόντο αντιπροσωπεύει την κάθαρση όλων των προβλημάτων με τη δημιουργία της Δημοκρατίας.

(Φωτογραφία: city.com.cy)

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το πώς νιώθει για τη σημαία που σχεδίασε, τη στιγμή που η Τουρκοκυπριακή πλευρά δημιούργησε τη δική της σημαία η οποία μοιάζει με την τουρκική, ο Γκιουνέι είπε ότι, νιώθει υπερήφανος για τη σημαία που έφτιαξε, κυρίως τώρα που θα κυματίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ισμέτ Βεχίτ Γκιουνέι, γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 15 Ιουλίου 1923 και από μικρός είχε κλίση στη ζωγραφική. Το 1947, έγινε ο πρώτος Τουρκοκύπριος καλλιτέχνης που είχε τη δική του έκθεση τέχνης, ενώ εκπαίδευσε αρκετούς ανερχόμενους καλλιτέχνες και για κάποια χρόνια συνεργάστηκε με τον ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Ιμπραχίμ Τσάλι.
Ο Τουρκοκύπριος ζωγράφος πέθανε στις 23 Ιουνίου 2009.

Σκίτσο του Κωνσταντίνου Εμμανουήλ που απεικονίζει τον Τουρκοκύπριο καλλιτέχνη (city.com.cy)

Μετά την κηδεία του, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ είχε γράψει στην εφημερίδα «Πολίτης» πολύ χαρακτηριστικά: «Δεν τύλιξε το φέρετρό του η σημαία που έφτιαξε. Πέθανε σαν να ήταν εχθρός του η σημαία εκείνη». Το φέρετρο του Ισμέτ Γκιουνέι τελικά, «τύλιξαν» η τουρκοκυπριακή και η τουρκική σημαία.

Διαβάστε επίσης: Γιατί γιορτάζουμε την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου αφού το Σύνταγμα τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Αυγούστου; Η αλήθεια και ο μύθος…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here