Τον Ιούλιο του 1570, η Κύπρος βίωσε την πρώτη οθωμανική εισβολή και το πέρασμα του νησιού από τη Βενετοκρατία στην Οθωμανική κατοχή.
Ο πόλεμος του 1570-1571 ήταν φοβερός και οι αυτόπτες μάρτυρες που κατέγραψαν τα γεγονότα περιγράφουν την απόλυτη φρίκη. Σφαγές, βιασμοί, λεηλασίες, αιχμαλωσίες. Η Λευκωσία αντιστάθηκε για 42 ημέρες όπως επίσης και κάποιες άλλες περιοχές. Κάποια χωριά όμως, δεν είχαν τη δύναμη να προβάλλουν αντίσταση και αποδέχθηκαν την υποταγή. Αυτό εξευμένισε τους νέους κατακτητές, αλλά εξόργισε τους παλιούς. Οι Βενετοί ήταν ανελέητοι.

Ο θρήνος της Κύπρου στα Λεύκαρα

Οι Οθωμανοί αποβιβάστηκαν πρώτα στις Αλυκές της Λάρνακας. Οι Βενετοί απέτυχαν να αντισταθούν και έτσι οι επιδρομείς ξεκίνησαν τον πόλεμο στα χωριά της Κύπρου. Από όπου περνούσαν άφηναν πίσω στάχτες και αίμα. Λεηλατούσα, βίαζαν και σκότωναν όλους όσοι προσπάθησαν στο ελάχιστο να αντισταθούν.
Στις 4 Ιουλίου, ο πρωτόγερος των Λευκάρων, παρακολουθώντας ανήμπορος την καταστροφή, αποφάσισε μαζί με πρωτόγερους άλλων χωριών να δηλώσουν υποταγή στους Οθωμανούς για να γλυτώσουν τις περιουσίες τους και τη ζωή τους.
Όμως, οι Βενετοί, οργίστηκαν και έκαναν στους Λευκαρίτες όσα δεν έκαναν οι Οθωμανοί.

Τέσσερις μέρες αργότερα και ενώ ξημέρωνε 9η Ιουλίου, ο Βενετός τοποτηρητής έδωσε την τραγική εντολή. Γύρω στις 4 τα ξημερώματα, 100 stradiotti (μέλη του στρατιωτικού ιππικού) και 600 μέλη της πολιτοφυλακής, υπό την αρχηγία του Δημητρίου Λάσκαρη Μεγαδούκα εισέβαλαν στο χωριό και κατέσφαξαν 400 άνδρες. Φεύγοντας πυρπόλησαν το χωριό. Όσοι γλίτωσαν από τις σφαγές, αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν στη Λευκωσία, όπου εκεί τιμωρήθηκαν παραδειγματικά ενώ τα γυναικόπαιδα τα μετέφεραν σε Λευκωσία και Τρόοδος για να γίνει γνωστό στις γύρω περιοχές, τι παθαίνουν όποιος αψηφά τους Βενετούς.
Η οθωμανοκρατία στο νησί, ξεκίνησε με την πτώση της Αμμοχώστου και οι κάτοικοι του νησιού παρέμειναν υπό την οθωμανική κατάκτηση για τους επόμενους τρεις αιώνες.

Πληροφορίες: Νάσα Παταπίου, Ο σφαγιασμός των Λευκαριτών το 1570, Πολίτης

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Γιατί η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας αρνήθηκε να δεχτεί ως δώρο το περίτεχνο κέντημα που ετοίμασαν οι γυναίκες των Λευκάρων για τη στέψη της. Η διάσημη τεχνική που έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here