Ήδη από το 1939, οι Κύπριοι βρέθηκαν μέσα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ήταν αγγλικό έδαφος.
Ωστόσο, το λαϊκό «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, τους ξεσήκωσε ακόμη περισσότερο. Πανηγυρίζοντας, εντάσσονταν ως εθελοντές στα στρατεύματα, έδιναν τις βέρες τους για έρανο και ύψωναν τις ελληνικές σημαίες παντού, αγνοώντας τους βρετανικούς νόμους.
Ένα ανεπίσημο πολεμικό τραγούδι, κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα, αποδεικνύοντας το μέγεθος της συμμετοχής τους.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Βρετανία που διοικούσε το νησί, κάλεσε σε επιστράτευση τους Κύπριους γνωρίζοντας τα πατριωτικά τους αισθήματα. Ένα μήνα μετά δημιουργήθηκε το Κυπριακό Σύνταγμα, το οποίο έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στις μάχες.

ethelontes-kipros-1940
Στο Κυπριακό Σύνταγμα από την έναρξη του πολέμου το 1939 μέχρι τον Απρίλιο του 1945 κατατάχθηκαν 12.250 εθελοντές.
Όταν όμως η Ελλάδα επέστρεψε στον Ιταλό πρέσβη το τελεσίγραφο και είπε το περήφανο «ΟΧΙ» η Κύπρος σείστηκε ακόμη περισσότερο.
Οι Κύπριοι με όλη τους την καρδιά αντιτάχθηκαν στο φασισμό και το ναζισμό και ήλπιζαν ότι το τέλος του πολέμου θα τους έβρισκε ενωμένους με την πατρίδα.

Κύπριοι εθελοντές από αριστερά προς δεξία: Μίκης Χριστοφίδης, Δημήτρης Δημητρίου, Ξάνθος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Μιχαηλίδης
Κύπριοι εθελοντές από αριστερά προς δεξία: Μίκης Χριστοφίδης, Δημήτρης Δημητρίου, Ξάνθος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Μιχαηλίδης
Ύψωναν σημαίες και χάριζαν τις βέρες τους

Μετά τα γεγονότα του 1931, μία σειρά από σκληρούς νόμους είχαν θεσπιστεί.
Σύμφωνα με το κατοχικό διάταγμα απαγορευόταν η έπαρση «ξένων σημαιών».

Εκείνες τις στιγμές κανείς δε λογάριασε τις συνέπειες και παντού υψώθηκαν ελληνικές σημαίες.
Ο κυπριακός Τύπος της εποχής ξεχείλιζε από δημοσιεύματα ενθουσιασμού. Απόσπασμα της εφημερίδας Νέος Κυπριακός Φύλακας αναφέρει:

Η Λευκωσία πλέει από χθες σε κυανόλευκο πέλαγος. Μετά από εννέα έτη και μια βδομάδα ατενίσαμε με δάκρυα στα μάτια το θέαμα αυτό…Ο Λεόντιος παρευρέθηκε στη Λάρνακα η οποία ουδέποτε θυμάται τόσο μεγάλη συγκέντρωση … Ακολούθως ο Λεόντιος πήγε Λεμεσό. Όταν έγινε γνωστό ότι θα έφτανε στο Γυμναστήριο της Λεμεσού, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον χώρο. Όταν έφθασε ο Τοποτηρητής, η ορχήστρα ανέκρουσε τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Το πλήθος ζητωκραύγαζε: ‘Ζήτω η Ελλάς, ζήτω η Αγγλία, ζήτω η νίκη’. Στη νέα του ομιλία ο Λεόντιος είπε: ‘… Όσοι δύνανται πρέπει να προσφέρωσι το αίμα των και οι άλλοι το χρήμα των … Χωρίς Αγγλίαν και χωρίς Ελλάδα ο κόσμος δεν αξίζει. Τώρα δεν έχομεν να λύσωμεν άλλα ζητήματα. Όλα θα τα λύση η κοινή νίκη.

b-pagkosmios

«Ζήτω η Ελλάς, ζήτω η Αγγλία, ζήτω η νίκη»

Ο ενθουσιασμός φόβιζε τον Κυβερνήτη του νησιού. Στη μητέρα του έγραφε για την ενίσχυση του ελληνικού ταμείου εκ μέρους των Κυπρίων. «Ο κόσμος εδώ προσφέρει τις βέρες του για να ενισχύσει την ελληνική προσπάθεια. Φοβάμαι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για ενίσχυση του Βρετανικού πολεμικού ταμείου θα αποτύχει, όταν όλοι προσφέρουν αποκλειστικά στο Ελληνικό ταμείο», έγραφε.

Οι αριθμοί
Εθελοντές του Κυπριακού Συντάγματος
Εθελοντές του Κυπριακού Συντάγματος

Στο Κυπριακό Σύνταγμα κατετάγησαν 12.250 πολίτες ενώ στην Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη 4.980. Σημαντική ήταν και η συμβολή των γυναικών με 778 γυναίκες στην A.T.S. και στη βασιλική αεροπορία W.A.A.F.
Από αυτούς 600 έχασαν τη ζωή τους ενώ 2.059 ήταν αγνοούμενοι ή αιχμάλωτοι.
Αν και ο απώτερος σκοπός δεν επετεύχθη, οι Κύπριοι και οι Κύπριες που πολέμησαν το φασισμό έγραψαν τη δική τους ιστορία και τα δικά τους τραγούδια όπως το παρακάτω που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα.
«Άκουσα που το ράδιον τον Χίτλερ να φωνάζει,
πως με τις Γερμανίδες του την Κύπρο μας θα πάρει.
Χίτλερ τις Γερμανίδες σου άστες για τους Κυπραίους.
Γιατί οι Κύπριοι ώς τωρά, ποτέ δεν ντροπιαστήκαν,
πολλές φορές πολέμησαν και νικητές εβγήκαν».
Οι ελπίδες για αυτοδιάθεση και Ένωση του νησιού με την Ελλάδα, διαψεύσθηκαν το 1945. Οι Άγγλοι και πάλι δεν τήρησαν το λόγο τους.

Με πληροφορίες από το βιβλίο: Οι Κύπριοι που πολέμησαν τον Χίτλερ, του Πέτρου Παπαπολυβίου
                                 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Κύπρος της Αναστασίας Γιάγκου, 

cf80ceb1cf80ceb1ceb4cebfcf80cebfcf85cebbcebfcf83-ceb4ceb9cebfcebdcf85cf83ceb7cf83-cf80ceb5ceb1cebdΔιαβάστε επίσης στη ΜτΧ: O αγωνιστής που γλύτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα επειδή ο Γερμανός δεσμοφύλακας δεν μπορούσε να προφέρει το όνομά του. Είχε πάντα τύψεις επειδή στη θέση του εκτελέστηκε άλλος αγωνιστής με παρόμοιο όνομα…

adolf-hitler-700x599Ο Χίτλερ ήταν εθισμένος στην κοκαΐνη και τις αμφεταμίνες! Πάθαινε κρίσεις υστερίας και στις ερωτικές συναντήσεις με την Εύα Μπράουν έκανε «ενέσεις ανδρισμού»…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here