Ο Μουσταφά Ακιντζί, εμφανίστηκε ως ο προοδευτικός «Πρόεδρος» που θα έλυνε το Κυπριακό. Γεννημένος στην Λεμεσό, ο «παχουλός γιος της ράφταινας», είναι ο άνθρωπος που πάγωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό λέγοντάς του: «Νίκο τελειώσαμε, πάω να κοιμηθώ».

«Χαμηλών τόνων και πάντα χαμογελαστό παιδάκι»

Γεννημένος το 1947 στην περιοχή Τέσσερα Φανάρια της Λεμεσού, όσοι τον θυμούνται κάνουν λόγο για ένα «χαμηλών τόνων και πάντα χαμογελαστό και παχουλό παιδάκι». Γιος μiας ράφταινας και ενός υπαλλήλου του Κτηματολογίου, εγκατέλειψε μαζί με την οικογένειά του την γειτονιά του στην Οδό Αφροδίτης που ήταν μεικτή και κατοίκησε πίσω από το τούρκικο νοσοκομείο όπου ζούσαν μόνο Τουρκοκύπριοι γύρω στο 1955.
Αργότερα, στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’60 η οικογένεια Ακιντζί μετακόμισε στη Λευκωσία. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα, όπου και γνώρισε τη σύζυγό του Μεράλ Ακιντζί. Μαζί επέστρεψαν στο νησί ένα χρόνο πριν την τουρκική εισβολή και παντρεύτηκαν το 1974.

Η ΑΕΛ του Μουσταφά
Ο Σερβίμ Εμπέογλου
Ο Σερβίμ Εμπέογλου

Όσοι είχαν μιλήσει για τον τότε νέο ηγέτη των τ/κ, αναφέρθηκαν και στις ποδοσφαιρικές του προτιμήσεις. Αν και ο ίδιος δεν είχε κάνει κάποια δήλωση για συγκεκριμένη ομάδα, οι παλιοί του γείτονες από την περιοχή Τέσσερα Φανάρια, μία περιοχή μεικτή με έντονο πυρήνα Αελιστών συνδέουν τις προτιμήσεις του με την ομάδα της Λεμεσού. Μάλιστα έγινε λόγος για τον θαυμασμό του για τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ, Σεβίμ Εμπέογλου.

Η πολιτική διαδρομή

Η πρώτη του εμφάνιση στην πολιτική έγινε το 1975 όταν εκλέχθηκε στη «Συντακτική Συνέλευση Τουρκοκυπρίων», ενώ σε ηλικία 28 χρονών ανέλαβε τη «Δημαρχία» της κατεχόμενης Λευκωσίας για 14 χρόνια.

Η μαρτυρία του Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη

 «Μετά τον πόλεμο χρειαζόταν μόνο δύο μηνών δουλειά για την ολοκλήρωση του έργου, διότι κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις μας στη Μια Μηλιά και δεν μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα. Έπρεπε λοιπόν να βρω τρόπο να ενώσω τις σωλήνες. Ήταν εύκολο πράγμα, αλλά πολιτικά δύσκολο. Έπρεπε να πάρω και κάποιες εξουσίες από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Η συνάντηση μαζί του κράτησε πάνω από 20 λεπτά. Του εξήγησα τον λόγο: «Έν κρίμα» του λέω, «να κάθεται εκεί το αποχετευτικό». Μου λέει «τζιαι τι θέλεις από μένα;» Του λέω «τις ευλογίες σας Μακαριότατε διότι λεφτά ήβρα. Εννά τα δώσουν οι ξένοι». «Να πάεις να μιλήσεις με τον δήμαρχό τους. Αλλά να μην τον αναγνωρίσεις. Μην κάνεις πράματα που είναι εναντίον της πολιτικής μου στο Κυπριακό».
Έφυγα και δεν ξαναπήγα να τον δω. Και σιγά-σιγά προχώρησα με τον Ακιντζί. 

Αυτά ήταν τα λόγια του Λέλλου Δημητριάδη, σχετικά με τη συνεργασία του με τον τ/κ «Δήμαρχο» της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Οι δυο τους ολοκλήρωσαν το αποχετευτικό σύστημα και βραβεύτηκαν με τα βραβεία διεθνή βραβεία όπως το ‘Aga Khan Award for Architecture’, ‘World Habitat Award’ και το Ευρωπαικό Βραβείο ‘Europa Nostra’.moustafa-akintzi

Η «προεδρία» και οι θέσεις στο Κυπριακό

Από το 2015, ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ο άνθρωπος που κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τη λύση του Κυπριακού.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, την αρχή της «Προεδρίας» του, προωθούσε φιλειρηνική πολιτική. Πιο χαρακτηριστική ήταν πάντα η δήλωσή του για την Αμμόχωστο.

«Γιατί να είναι η Αμμόχωστος γεμάτη ποντικούς και να μην πάνε στα σπίτια τους οι νόμιμοι κάτοικοι της, γιατί να μην ανοίξουν τα λιμάνια να έχει δουλειές ο κόσμος;»
Ερχόμενος από τον αριστερό χώρο, στην αρχή της θητείας του προεκλογικά δήλωνε πώς ο μόνος δρόμος είναι να ζήσουν ξανά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί σε μία Ομόσπονδη Κύπρο. Όπως είχε φανεί κι από τα δημοσιεύματα του τύπου, η Άγκυρα δεν φάνηκε να είναι πολύ ευχαριστημένη με την εκλογή του νέου «Προέδρου».
Ο Ακιντζί, που συχνά έκανε λόγο κατά του στρατού και υπέρ της ειρήνης εμπόδιζε αρχικά τα σχέδια του Ερντογάν.

«Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ»

Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το κυπριακό που έλαβαν χώρα στο Μοντ Πελεράν, χαρακτηρίζουν τη νέα πολιτική του τουρκοκύπριου ηγέτη.
-Αναστασιάδης:«Ρε Μουσταφά, να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας. […] «Απόψε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τη λύση και την ειρήνη»
-Ακιντζί: «Σιγά τις χιλιάδες, μερικές εκατοντάδες ήταν»
-Αναστασιάδης:«Να σου κάνω μια τελευταία πρόταση, ρε Μουσταφά»
-Ακιντζί: «Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ. Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου».

Με πληροφορίες: εφ. Φιλελεύθερος, εφ. Πολίτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here