Προς όφελος των λαών των τριών χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής, διευρύνεται η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης των τριών χωρών Κύπρου-Ελλάδος-Αίγυπτου, που πραγματοποιήθηκε κατά τη χθεσινή Συνάντηση Κορυφής των Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας, στην πέμπτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στη Λευκωσία.

Το τέταρτο μέλος της συμμαχίας, αναμένεται να είναι η Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φ» διευρύνοντας έτσι τους συμμετέχοντες και ενισχύοντας ακόμα την προσπάθεια για περιφερειακή σύμπραξη επί του ενεργειακού άξονα, πρόσκληση που θα απευθύνουν στη χώρα στο προσεχές εξάμηνο όπου θα πραγματοποιηθεί η 6η Σύνοδο Κορυφής στην Κρήτη.

Η συμμετοχή της Ιταλίας αφορά στα ενεργειακά ζητήματα, καθώς η χώρα συμμετέχει στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας, σε υπουργικό επίπεδο, σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Θα χαρώ, λοιπόν, πολύ στην επόμενη, στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, να είμαι ο οικοδεσπότης στο νησί της Κρήτης, το 2018. Και στην Κρήτη, λοιπόν, να έχω τη χαρά, να έχουμε όλοι μαζί τη χαρά, να δούμε ακόμη περισσότερα βήματα, ουσιαστικά βήματα, σε όλους τους τομείς για την εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τις διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των χωρών, και την υπογραφή Πρωτοκόλλου για συνεργασία στον τουρισμό κρουαζιέρας, τόνισε πως οι τρεις χώρες αποτελούν πρότυπο συνεργασίας και ότι οι προτεραιότητες που θέτουν και υλοποιούν είναι απότοκο του διαλόγου ανάμεσα σε Λευκωσία, Αθήνα και Κάιρο. Σημείωσε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποτελεί καταλύτη για την ευρύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τη σειρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι ανέφερε, πως η τριμερής συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή, προσθέτοντας πως και οι τρεις χώρες έχουν ρόλο να διαδραματίσουν. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας επεκτείνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους των τριών χωρών, προσθέτοντας πως οι πολλά υποσχόμενοι τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης των αποβλήτων αποτελούν τομείς για νέες προοπτικές.

Μεταξύ άλλων, η Διακήρυξη προνοεί την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, Μετανάστευσης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Ενημέρωσης, Γεωργίας και Διασποράς ενώ κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει τις όποιες παράνομες ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και να απέχει από ανάλογες ενέργειες στο μέλλον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here