Ποινική διερεύνηση από την αστυνομία της Λεμεσού για τα αίτια θανάτου της 8χρονης που πέθανε από σηπτικό σοκ, επειδή φέρεται ότι η μητέρα της δεν ήθελε να την αφήσει για νοσηλεία στο νοσοκομείο, αγνοώντας τις οδηγίες των γιατρών. 

Σε δηλώσεις για την πορεία των αστυνομικών ερευνών γύρω από το περιστατικό προέβη χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης. Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν λάβει σημαντικό αριθμό καταθέσεων από γιατρούς, οικείους του 8χρονου κοριτσιού, καθώς και από άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα, σημειώνοντας ότι «από τις καταθέσεις που λήφθηκαν δημιουργείται το υπόβαθρο για ποινική διερεύνηση».

Είπε ότι οι ανακριτές διερευνούν ποινικά την υπόθεση σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου της 8χρονης, για να προσθέσει ότι ενδεχομένως να προκύπτουν ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε.

Ερευνώντα λειτουργό όρισε όμως κατόπιν αιτήματος της Αστυνομίας και το υπουργείο Υγείας, το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι σχετικά είχε ενημερωθεί από το πρωί ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας.

Σε προχθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας παρέθετε τα γεγονότα, αναφέροντας ότι η μητέρα του παιδιού, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας, επέμενε ότι το παιδί της έπρεπε να πάρει εξιτήριο και υπέγραψε τα σχετικά έντυπα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για αυτή της την πράξη.

Ευθύνη σε συγκεκριμένη νοσηλεύτρια επιρρίπτει στην κατάθεση της, η μητέρα του 8χρονου κοριτσιού που ξεψύχησε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Νοσοκομείο Λεμεσού.
Όπως ισχυρίστηκε στην κατάθεση που έδωσε στο ΤΑΕ Λεμεσού, η νοσοκόμα την παρότρυνε να υπογράψει εξιτήριο και το πρωί της επόμενης μέρας να πάρει το άρρωστο μωρό της σε συγκεκριμένο γιατρό των εξωτερικών ιατρείων.
«Ο γιατρός των Α’ Βοηθειών μας παρέπεμψε στο Παιδιατρικό Τμήμα. Καθίσαμε σε δυο καρέκλες στο διάδρομο. Η νοσοκόμα (την κατονομάζει) μας ζήτησε κάρτα νοσηλείας. Δεν είχαμε. Μας είπε πως το μωρό έχει άφθες στο στόμα. Δεν καταλάβαινα εγώ και μου τα μετάφρασε η 18χρονη κόρη μου. Μας είπε επειδή δεν έχει παιδίατρο μέσα, αύριο στις 8:00 να πάρουμε το μωρό στα εξωτερικά ιατρεία για να το εξετάσει ο γιατρός. Μας έδωσε ένα χαρτάκι που έγραψε το όνομα του γιατρού», είπε.
Μάλιστα η μητέρα του άτυχου κοριτσιού κατέθεσε πως η νοσοκόμα της είπε πως αν δεν έπαιρνε το μωρό την επομένη μέρα για εξέταση, θα την εξανάγκαζε να το πράξει η αστυνομία.
«Για να φύγουμε μου είπαν να γράψω το όνομα μου και να υπογράψω σε ένα χαρτί. Δεν εξέτασαν τον μωρό ούτε θεραπεία του έδωσαν. Πήγαμε σπίτι, κοιμηθήκαμε και τα ξημερώματα το μωρό μου είχε  ψηλό πυρετό και δεν ανέπνεε σχεδόν καθόλου. Πήραμε το μωρό και πήγαμε ξανά στις Πρώτες Βοήθειες», πρόσθεσε.
Εκεί, όπως ισχυρίζεται περίμεναν για 20 λεπτά.
«Το μωρό μου λιποθύμησε στα χέρια του πατέρα του, ο οποίος άρχισε να φωνάζει. Τότε έβαλαν το μωρό για εξέταση και μας έβγαλαν έξω. Στις 4:40 άκουσα το μωρό μου να κλαίει. Στις 5:00 μας ειδοποίησαν πως πέθανε. Μπήκαμε και το είδαμε μελανιασμένο», αναφέρει στην κατάθεσή της.
Κατάθεση έδωσαν γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες η «on call» παιδίατρος είπε πως ενημερώθηκε από γιατρό των Πρώτων Βοηθειών για το επεισόδιο.
«Καθοδόν για το παιδιατρικό τμήμα δέχθηκα τηλεφώνημα από Νοσοκόμα που μου ανέφερε πως το μωρό πήρε εξιτήριο διότι η μητέρα δεν ήθελε να μείνουν διότι δεν είχαν κάρτα νοσηλείας. Ξανακλήθηκα τα ξημερώματα. Όταν έφτασα το μωρό ήταν σε κωματώδη κατάσταση, δεν αντιδρούσε λεκτικά», είπε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατάθεση της μητέρας στην οποία ισχυρίστηκε πως δεν κατάλαβε πως υπέγραψε εξιτήριο, αφού δεν μιλά καλά ελληνικά, αντικρούεται διότι μαζί της βρισκόταν και η 18 ετών κόρη της η οποία μιλά άπταιστα την ελληνική γλώσσα.

Το υπουργείο στην ίδια ανακοίνωση περιελάμβανε και πρόνοια του νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών, σύμφωνα με την οποία οι ιατρικοί λειτουργοί χρειάζονται τη συγκατάθεση συγγενούς ή, στις περιπτώσεις ανηλίκων, του γονιού ή κηδεμόνα του παιδιού πριν προχωρήσουν στη λήψη αποφάσεων.

Η θέση αυτή του υπουργείου Υγείας προκάλεσε την αντίδραση των οργανωμένων ασθενών, με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων να προχωρεί σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι ο νόμος περιλαμβάνει επιπρόσθετες πρόνοιες:

  • «Σύμφωνα με τον νόμο 3943, 7/1/2005, που προνοεί για την κατοχύρωση και την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, προνοούνται τα πιο κάτω σε σχέση με το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 8χρονου παιδιού: Εάν το πρόσωπο που κατά νόμο διορίστηκε ή, σε περίπτωση ανηλίκου, ο γονέας, ή άλλο πρόσωπο σύμφωνα με το εδάφιο 3 (εδάφιο το οποίο είχε επικαλεστεί το υπουργείο Υγείας), αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή του και ο παροχέας υπηρεσιών υγείας, ο οποίος θα προσφέρει φροντίδα υγείας, είναι της άποψης ότι η φροντίδα είναι προς το συμφέρον του ασθενούς, εάν παρέχεται χρόνος, το ζήτημα παραπέμπεται για απόφαση σε δικαστήριο ή σε άλλο όργανο, όπως ο εκάστοτε νόμος ορίζει: Νοείται ότι σε περίπτωση επείγοντος ιατρικού περιστατικού, ο παροχέας υπηρεσιών υγείας ενεργεί κατά την κρίση του, σύμφωνα με το καλώς νοούμενο συμφέρον του ασθενούς».

Με βάση τις πρόνοιες αυτές, ανέφερε μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μάριος Κουλούμας, «βλέπουμε ότι η κατάθεση γεγονότων που έγινε από λειτουργό του υπουργείου Υγείας δυστυχώς δεν έχει εξετάσει το βασικότερο δικαίωμα ανήλικου ασθενή όπως αυτό συμπεριλαμβάνεται στη σχετική νομοθεσία».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here