Ελεύθερη αφέθηκε την Πέμπτη 12/10, η γυναίκα που υποβλήθηκε σε άμβλωση μαζί με τον γιατρό της, καθώς σχετικός νόμος στην Κύπρο απαγορεύει τις εκτρώσεις. Το περιστατικό που συνέβη στη Λεμεσό, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου γύρω από το ζήτημα της έκτρωσης, το οποίο συζητήθηκε στη Βουλή το 2015 και έκτοτε η πρόταση για τροποποίηση του Νόμου παρέμεινε στο συρτάρι.

Το περιστατικό κατέληξε στο Δικαστήριο, όταν ο 23χρονος σύντροφος της κοπέλας ενημερώθηκε για την έκτρωση και καθώς δεν ήταν ενήμερος για την επέμβαση, μετέβη στην κλινική και προκάλεσε ζημιές.

Όταν η κοπέλα την οποία συνόδευε η μητέρα του συντρόφου της, συνελήφθη από τις αρχές, ζήτησε συγγνώμη καθώς δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη του συγκεκριμένου νόμου.

Το περιστατικό έλαβε μεγάλες διαστάσεις με τα κοινωνικά δίκτυα να κατακλύζονται από μηνύματα άλλοτε συμπαράστασης και άλλοτε κατακραυγής.

Σήμερα αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος και ο γιατρός.

Τι ισχύει στη νομοθεσία

Ο τερματισμός της εγκυμοσύνης στην Κύπρο, συμπεριλαμβάνεται στα «Ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών», ως «ιατρικός τερματισμός της εγκυμοσύνης» στα άρθρα 167 και 168 του Ποινικού Κώδικα.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου ο Νόμος επιτρέπει την έκτρωση και πρόκειται για τις εξής:

– Κατόπιν πιστοποίησης της αρμόδιας αστυνομικής αρχής που βεβαιώνεται από ιατρική πιστοποίηση όταν αυτό είναι εφικτό, ότι η εγκυμοσύνη προκλήθηκε κατόπιν βιασμού και κάτω από περιστάσεις οι οποίες, αν δεν τη σταματούσε, θα δημιουργούσε σοβαρό κλονισμό στην κοινωνική θέση της εγκύου ή του οικογενειακού περιβάλλοντος της, ή

– Κατόπιν γνωμοδότησης δύο ιατρών εγγεγραμμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου, ότι με καλή πίστη, είναι της γνώμης ότι αν εξακολουθούσε η εγκυμοσύνη, η ζωή της εγκύου θα ετίθετο σε κίνδυνο ή θα επροκαλείτο φυσική, πνευματική ή ψυχική της βλάβη ή οποιουδήποτε τέκνου της που υπάρχει, μεγαλύτερη από εκείνη παρά αν δεν τερματιζόταν η εγκυμοσύνη ή ότι υπάρχει ουσιώδης κίνδυνος ότι αν γεννιόταν το τέκνο, θα έπασχε από τέτοιες φυσικές ή ψυχικές ανωμαλίες ώστε να είναι σοβαρά ανάπηρο.

Η τροποποίηση του Νόμου

Το ζήτημα το οποίο έλαβε πολιτικές προεκτάσεις, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ήδη από το 2015, όταν κατατέθηκε πρόταση νόμου από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ τον Φεβρουάριο του 2015, για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και προβλέπει πως η άμβλωση με ελεύθερη επιλογή της γυναίκας επιτρέπεται μόνο εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί ο τρίτος μήνας κύησης.

Τα κυριότερα σημεία της πρότασης είναι τα εξής:

– Η άμβλωση με ελεύθερη επιλογή της γυναίκας επιτρέπεται μόνο εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί ο τρίτος μήνας κύησης.

– Τίθενται χρονικοί περιορισμοί για όλες τις άλλες περιπτώσεις (βιασμός, σοβαρή αναπηρία εμβρύου) που δεν υπάρχουν σήμερα και ρυθμίζονται νέες περιπτώσεις (πολλαπλή κύηση που απειλεί τη βιωσιμότητα άλλων εμβρύων).

– Να απαγορευθεί η διαφήμιση φαρμάκων για έκτρωση, με σαφή, βέβαια, διάκριση από τη διαφώτιση από κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού και γιατρούς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here