Με τέσσερις σφαίρες στην καρδιά ο έκδοτης της Απογευματινής Νίκος Μομφερράτος έπεφτε νεκρός στο Κολωνάκι. Ήταν Πέμπτη απόγευμα 21 Φεβρουαρίου του 1985 και τα μέλη της 17 Νοέμβρη του είχαν στήσει ενέδρα στο δρόμο. Όταν η «Μερσεντές» βρέθηκε στο πεδίο βολής τους άνοιξαν πυρ με δύο 45άρια όπλα.

Το αυτοκίνητο «καρφώθηκε» πάνω σε μια βιτρίνα καταστήματος και ο Μομφερράτος βρήκε ακαριαίο θάνατο. Ειχε δεχτεί συνολικά επτά σφαίρες, οι περισσότερες στο στήθος. Ο οδηγός του Παναγιώτης Ρουσέτης τραυματίστηκε βαρύτατα και μετά από 11 μέρες νοσηλείας κατέληξε στο νοσοκομείο.

Στον τόπο του εγκλήματος, στη γωνία Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ, βρέθηκε-χωρίς ημερομηνία- προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης. Μετά από 18 χρόνια ερευνών για την υπόθεση ενοχοποιήθηκαν  οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Δημήτρης Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης, Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος.

momferatos2-collage
Το αυτοκίνητο του εκδότη καρφώθηκε ακυβέρνητο μετά τα φονικά πυρά σε κατάστημα του Κολωνακίου.Την ευθύνη ανέλαβε με προκήρυξή της η 17 Νοέμβρη.
Οι αυτόπτες μάρτυρες και οι καταθέσεις

Ανάμεσα στους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας Μομφερράτου ήταν η  ηθοποιός Κίττυ Αρσένη, η οποία υποστήριξε ότι ο ένας από τους δράστες έδωσε και χαριστική βολή στο Μομφερράτο. Τον περιέγραψε ως έναν  καλοντυμένο άνδρα με μπλέιζερ ή κοστούμι.

Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπακατσέλος, ο οποίος τότε εργαζόταν στην εφημερίδα «Τα Νέα», μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς βγήκε στο μπαλκόνι και είδε τέσσερα άτομα. Ο Μπακατσέλος αναγνώρισε τον Γιωτόπουλο ως έναν από τους δράστες της επίθεσης και τον Ξηρό ως έναν από τους δύο που πυροβόλησαν. Όπως είπε, αναγνώρισε τον Ξηρό επειδή τον είδε χρόνια αργότερα στην τηλεόραση σε ένα βίντεο κλιπ, όπου είχε κάπως μακριά μαλλιά και μούσι. Μάλιστα ο  μάρτυρας είπε, ότι το άτομο, που φώναξε μετά τη δολοφονία στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να μπουν στο αυτοκίνητο, ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός πρωταγωνίστησε με το μπαγλαμά του σε βίντεο κλίπ . Ετσι ο αυτόπτης μάρτυρας τον αναγνώρισε ως εκτελεστή του Μομφεράτου
Ο Χριστόδουλος Ξηρός πρωταγωνίστησε με το μπαγλαμά του σε βίντεο κλίπ . Έτσι ο αυτόπτης μάρτυρας τον αναγνώρισε ως εκτελεστή του Μομφερράτου. Στην δεύτερη σκηνή ένας αστυνομικός προσφέρει λουλούδια στην τραγουδίστρια…
Η δίκη και το ξέσπασμα της Ρουσέτη

Η σύζυγος του εκδότη της «Απογευματινής», Ειρήνη Μομφερράτου, κατέθεσε ότι ο άνδρας της λίγο μετά τη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη, της είχε πει ότι έμαθε πως ήταν και ο ίδιος σε λίστα στόχων.

Στη δίκη της 17Ν κατέθεσε και η σύζυγος του οδηγού του Μομφερράτου, Ερμιόνη Ρουσέτη και υποστήριξε ότι ο σύζυγός της ήξερε πως ο εκδότης της «Απογευματινής» δεχόταν απειλές. Μάλιστα, το πρωινό της 21ης Φεβρουαρίου 1985, μία άγνωστη γυναίκα είχε τηλεφωνήσει και στο δικό της σπίτι και ρωτούσε το 6χρονο τότε παιδί της αν ο μπαμπάς  είναι εκεί.

Το δικαστήριο πάγωσε όταν η  Ρουσέτη γύρισε  προς το Δημήτρη Κουφοντίνα και με αγανάκτηση του είπε: «Μετά από 18 χρόνια περίμενα αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα να τους ρωτήσω γιατί τόσο μίσος στον άνδρα μου; Με άφησαν με ένα παιδί έξι χρόνων. Θέλω να με κοιτάξει στα μάτια ο κ. Κουφοντίνας, γιατί και εκείνος έχει ένα παιδί και θέλει να το έχει κοντά του. Το δικό μου, όμως, παιδί τον πατέρα του τον έχει στον τάφο. Ο άνδρας μου ήταν κεφάλαιο; Ήταν πολιτικό έγκλημα»;

Στο άκουσμα της είδησης της δολοφονίας του Νίκου Μομφερράτου πλήθος κόσμου περικύκλωσε τα γραφεία της «Απογευματινής» για να εκφρασει την αγανάκτησή του. Μάλιστα φώναζαν συνθήματα, όπως «Ο Μομφερράτος ζει» και «η βία δε θα περάσει».
Στο άκουσμα της είδησης της δολοφονίας του Νίκου Μομφερράτου πλήθος κόσμου περικύκλωσε τα γραφεία της «Απογευματινής» για να εκφράσει την αγανάκτησή του. Μάλιστα φώναζαν συνθήματα, όπως «Ο Μομφερράτος ζει» και «η βία δε θα περάσει».
Οι ομολογίες μελών της 17Ν

17-n-diki1Η υπόθεση φωτίστηκε πολλές δεκαετίες μετά. Στις ομολογίες τους ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους .

Από τις καταθέσεις αυτές προέκυψε ότι ο Γιωτόπουλος πρότεινε στους υπόλοιπους το στόχο και αυτοί συμφώνησαν. Στην επίθεση συμμετείχαν ο Ξηρός ως οδηγός μοτοσυκλέτας με συνεπιβάτη τον Κουφοντίνα, ενώ ο Παύλος Σερίφης ήταν οδηγός της άλλης μοτοσυκλέτας τύπου βέσπα με συνεπιβάτη τον Πάτροκλο Τσελέντη. Ο Κουφοντίνας και ο Γιωτόπουλος ήταν αυτοί που πυροβόλησαν εναντίον του Μομφερράτου και του οδηγού του με τα 45άρια όπλα. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν στις μοτοσικλέτες τους και απομακρύνθηκαν, εγκαταλείποντας τις κλεμμένες μηχανές στα Εξάρχεια. Εκεί, επιβιβάστηκαν σε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Fiat, το οποίο και εγκατέλειψαν στο τέρμα της οδού Αναγνωστοπούλου στον αριθμό 73.

Ποιος ήταν

Ο Νίκος Μομφερράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Τελείωσε τη Βαρβάκειο και στη συνέχεια την Ανωτάτη Εμπορική. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο London School of Economics, όπου και πήρε δίπλωμα με διάκριση. Στην περίοδο της Κατοχής αναμείχθηκε ενεργά στην Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΑΜ. Συνελήφθη από τους Γερμανούς, βασανίστηκε στα κρατητήρια της Σόλωνος και φυλακίστηκε στο Χαϊδάρι. Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παράλληλα με την πολιτική ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με το «Βήμα» την «Ακρόπολη» και τελευταία την «Απογευματινή», της οποίας ήταν και εκδότης.

Το περιβόητο βίντεο κλιπ στο οποίο συμμετείχε ο εκτελεστής της 17Ν

Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού της Ελένης Λεγάκη «Τα πάντα ρει» είχε γυριστεί με αφορμή τον ομότιτλο δίσκο που είχε κυκλοφορήσει. Η μουσική του τραγουδιού είναι του Πέτρου Βαγιόπουλου και οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά, μετά την πορεία του Πολυτεχνείου. Η μάνα του ενημερώθηκε από τους δημοσιογράφους. Ο αστυνομικός που τον σκότωσε δεν έμεινε ούτε μια μέρα στη φυλακή….

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here