Το 1983 ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Φρέντυ Χάινεκεν, ο κληρονόμος της διάσημης ζυθοποιίας, έπεσε θύμα απαγωγής. Η υπόθεση υπήρξε μια από τις πιο διάσημες στα αστυνομικά χρονικά της Ολλανδίας.
Εξαπολύθηκε ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό, το θύμα ανήκε σε μια οικονομική αυτοκρατορία και καταβλήθηκαν ως λύτρα, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία.

 

Το χρονικό της απαγωγής

9 Ιανουαρίου του 1983, στις 18:56 ακριβώς, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας άφησε το γραφείο του στο «Πεντάγωνο», που ήταν ένα μοντέρνο τμήμα του Άμστερνταμ.
Μαζί με τον σοφέρ του, Αμπ Ντοντέρερ, έκαναν την καθιερωμένη διαδρομή για το σπίτι, απόστασης 2586599-334-500 μιλίων σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.
Κατά τη διαδρομή τέσσερις ένοπλοι μασκοφόροι, επιτέθηκαν στον κ. Χάινεκεν και τον οδηγό του.
Τους ακινητοποίησαν, τους έβαλαν σε ένα βαν και τους οδήγησαν σε μια αποθήκη ξυλείας στο λιμάνι του Άμστερνταμ.
Είχαν τροποποιήσει την αποθήκη σε ένα ηχομονωμένο δωμάτιο 15 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είχε μια κρυφή πόρτα και δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής.

 

Οι απαγωγείς ήταν φίλοι από παιδιά. Εγκέφαλος ήταν ο Γουίλεμ Χολεέντερ, γνωστός κακοποιός της εποχής.
Οι δράστες προετοίμαζαν την επίθεση δύο ολόκληρα χρόνια και είχαν υπολογίσει κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο, κάθε μικρή ή σημαντική λεπτομέρεια.
Οι απαγωγείς ζήτησαν ως λύτρα σε σημερινές τιμές, 160 εκ. ευρώ, χωρισμένα σε πέντε σακούλες των 200.000 χαρτονομισμάτων, σε τέσσερα διαφορετικά νομίσματα.

Τον κράτησαν όμηρο 20 ημέρες χωρίς να τον βασανίζουν, περιμένοντας υπομονετικά τα χρήματα.
Όπως αποκάλυψε ο 60χρονος Χάινεκεν λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή του, η μόνη ανθρώπινη επαφή που είχε ο ίδιος και ο σοφέρ του ήταν με ένα άνδρα που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του και τους έφερνε σάντουιτς και καφέ το πρωί και ένα ζεστό γεύμα το βράδυ.The-factory-in-which-Freddy-270315
«Η επικοινωνία με τον δεσμοφύλακα ήταν πολύ κακή, ως επί το πλείστον με τη νοηματική γλώσσα ή ένα σημείωμα,» περιέγραψε μετά την λήξη της περιπέτειάς του.

Ο 60χρονος επιχειρηματίας ήλπιζε ότι το μαρτύριο του θα τελειώσει και έλεγε στους απαγωγείς του νουθεσίες, που μάλλον δεν έπιαναν τόπο, όπως η εξής: «Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνετε πλούσιοι σε αυτόν τον κόσμο. Μπορείτε να έχετε πολλά χρήματα ή μπορείτε να έχετε πολλούς φίλους. Αλλά εσείς δεν θα έχετε τίποτα από τα δύο». Φυσικά δεν ήξερε ότι ήταν φίλοι από παιδιά.

Η απελευθέρωση και οι συλλήψεις

Ύστερα από τρεις εβδομάδες τα λύτρα κατεβλήθησαν στους απαγωγείς, οι οποίοι πίστευαν ότι είχαν κάνει το τέλειο έγκλημα. Αλλά βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα. Οι δύο συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως μετά τη καταβολή του υπέρογκου ποσού, ενώ οι άλλοι δύο, ο Γουίλεμ Χολεέντερ και ο Βαν Χουτ έφυγαν στο Παρίσι.
Εκεί όμως συνελήφθηκαν από τις τοπικές αρχές και φυλακίστηκαν για περίπου τρία χρόνια.
Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με κατ’οίκον περιορισμό.
Λίγο μετά την αποφυλάκισή του, ο Βαν Χουτ φυλακίστηκε και πάλι, αυτή τη φορά για τέσσερα χρόνια για τη συμμετοχή του σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το 2003, ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή του για δεύτερη φορά, σκοτώθηκε σε καυγά με τον υπόκοσμο στο Άμστερνταμ.

drastes1

Η συγκλονιστική ιστορία της απαγωγής έγινε ταινία από τον Ντάνιελ Άλφρεντσον, με πρωταγωνιστές τους Άντονι Χόπκινς και Σαμ Γουόρθινγκτον.

Ο κακοποιός Γουίλεμ Χολεέντερ σήμερα βρίσκεται ξανά στην φυλακή και εκτίει την ποινή των 9 ετών για εκβιασμό. Θεωρώντας ότι η ταινία θα βλάψει τις πιθανότητες του να αποφυλακιστεί και έκανε αίτηση στο δικαστήριο της Ολλανδίας να απαγορευτεί η προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους. Το αίτημα του απορρίφθηκε.

ho

Το βιογραφικό

Ο Φρέντυ Χάινικεν κληρονόμησε σε νεαρή ηλικία την εταιρεία ζυθοποιίας που είχε ιδρύσει ο παππούς του, το 1864.
Σε 40 χρόνια κατάφερε να αναπτύξει ραγδαία την επιχείρηση, κάνοντας την ένα κολοσσό της διεθνούς ζυθοποιίας με πωλήσεις σε 170 χώρες. Η πρωτότυπη ιδέα του να πουλά την μπύρα σε πράσινα μπουκάλια και όχι σε καφέ την ξεχώρισε. Αυτή η κίνηση ήταν η αρχή της τεράστιας επιτυχίας. Ο επιχειρηματίας παντρεύτηκε την Λουσίλ Κάμινς με την οποία απέκτησε μια κόρη. Το 2002 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Η κόρη του Σαρλίν Ντε Καρβάλο Χάινικεν κληρονόμησε την περιουσία στα 48 της χρόνια και μέχρι σήμερα διοικεί με επιτυχία τον οικογενειακό κολοσσό.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας «Η απαγωγή του κου. Χάινικεν» :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Ζει μέσα μου ένα τέρας που του αρέσει να σκοτώνει». Ο κατά συρροή δολοφόνος που βασάνιζε και σκότωνε τα θύματα του. Έστελνε προκλητικά γράμματα για να γίνει διάσημος. Προσοχή σκληρές εικόνες…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here