Στην ταινία «Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν», η οποία ήταν βασισμένη στο τρίτο ομότιτλο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, έκανε την εμφάνιση του του μαγικό πλάσμα του ιππόγρυπα.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Χάγκριτ πηγαίνει τον Χάρι και τους υπόλοιπους μαθητές στο δάσος για να τους δείξει σπάνια ζώα στο πλαίσιο του μαθήματος για τη φροντίδα των μυθικών πλασμάτων. Ανάμεσα τους και τον Ιππόγρυπα. Στη συνέχεια ρωτάει ποιος θέλει να τον ιππεύσει και οι μαθητές κάνουν πίσω.

Ο Χάρι πλησιάζει και αφού τον ταΐζουν με κουνάβια, του κάνει υπόκλιση. Ο Χάρι περιμένει την ανταπόκριση του ζώου, το οποίο ηρεμεί και υποκλίνεται τον μικρό μάγο, αφήνοντάς τον να τον ιππεύσει. Ο Χάγκριτ τον βάζει στη ράχη του και στη συνέχεια αρχίζει να καλπάζει και πετάει μαζί του πάνω από τη λίμνη. Μόλις επιστρέφει, του δίνουν ένα κουνάβι για φαγητό και τότε ο Μάλφοι προσπαθεί κι εκείνος να ιππεύσει το ζώο. Ωστόσο, ο ιππόγρυπας τον ρίχνει στο έδαφος και ο Χάγκριτ τον μεταφέρει στο ιατρείο.

Στη συγκεκριμένη ταινία, ο Ιππόφρυπας εμφανίζεται δύο ακόμη φορές. Μια όταν ο Χάρι Πότερ ταξιδεύει στο παρελθόν και τον σώζει με την Ερμιόνη, λίγο πριν τον σκοτώσουν. Σε μια άλλη σκηνή ο ιππόγρυπας σώζει τον Χάρι από τον καθηγητή που είναι μεταμορφωμένος σε λυκάνθρωπο και τον κυνηγάει. Στο τέλος της ταινίας, ο Χάρι πετάει με τον ιππόγρυπα στον πύργο του Αζκαμπάν και απελευθερώνει τον Σίριους Μπλακ, ο οποίος ιππεύει τον ιππόγρυπα και φεύγει, καθώς τον κυνηγούσαν οι παράφρονες.

Ο Φτερωτός Ιππόγρυπας

Ο ιππόγρυπας ειναι ένα μυθικό ζώο, το οποίο είναι μισό άλογο και μισός γρύπας, έχει γαμψά νύχια και πλούσιο τρίχωμα. Τρέχει με τεράστιες ταχύτητες και έχει τη δυνατότητα να πετάει στον ουρανό. Αναφέρεται σε πολλές μυθολογίες και στην Ελλάδα ήταν σύμβολο του ήλιου, που μετέφερε την άμαξα των θεοτήτων της Άνθειας και κάλπασε πάνω του ο Απόλλωνας.

Οι δημιουργοί που κλήθηκαν να μεταφέρουν το πλάσμα στη μεγάλη οθόνη βασίστηκαν στις μυθολογικές περιγραφές. Εργάστηκαν σκληρά ώστε να το δημιουργήσουν και χρησιμοποίησαν χιλιάδες φτερά από χήνες και κοτόπουλα.

Για την κίνησή του μελέτησαν πτήσεις πουλιών και τον καλπασμό των αλόγων. Μελέτησαν με προσοχή τον τρόπο που απογειωνόταν και προσγειωνόταν στο έδαφος, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικό. Συνολικά δημιούργησαν τέσσερα μοντέλα ιππόγρυπα για όλες τις σκηνές. Τρία που είχαν πραγματικό μέγεθος και ένα που ήταν ψηφιοποιημένο και αντικαθιστούσε τα πραγματικά μοντέλα, όταν έπρεπε να πετάξει και να περπατήσει.

Δείτε τον σκηνοθέτη να δείχνει στον Ντάνειλ Ραντκλιφ πώς πρέπει να αντιδράσει όταν συναντήσει τον ιππόγρυπα:

Δείτε τη σκηνή:

 Διαβάστε επίσης: Γρύπας. Το τέρας της ελληνικής μυθολογίας κατά της μαγείας και της συκοφαντίας. «Έζησε» στη Μινωική Κρήτη και ταξίδεψε στα βάθη της Ανατολής 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here