Η Μπριγκίτε Ες στα 80 της ζούσε στις ΗΠΑ, στη Βόρεια Βιρτζίνια, όπου έβλεπε συχνά τα εγγόνια της. Είναι η κόρη του Ρούντολφ Ες. Όχι του διαβόητου «νούμερο δύο» των Ναζί, αλλά του Ρούντολφ Ες που διοίκησε το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς.

Τα παιδικά της χρόνια είναι γεμάτα μετακομίσεις, σε περιοχές, που όποιος τις ακούει, σκέφτεται «από το κακό στο χειρότερο»: Μέχρι τα πέντε της ήταν στο Νταχάου, από τα πέντε έως τα επτά της στο Σάξενχαουζεν και από τότε, μέχρι που έγινε 11, στο Άουσβιτς. Και στα τρία στρατόπεδα, υπηρέτησε ο πατέρας της. Το Άουσβιτς μάλιστα, το σχεδίασε και το διοίκησε, καθώς ήθελε να κάνει τα πράγματα «διαφορετικά», σε σχέση με τα «μη αποδοτικά» στρατόπεδα Νταχάου και Σάξενχαουζεν. Ο Ες ήταν εκείνος, που πήρε την εντολή από τον Χίμλερ «να εξοντωθούν όλοι οι Εβραίοι της Ευρώπης» και κόμπαζε για την τελειοποίηση της τεχνικής εξόντωσης ανθρώπων.


Ήταν ο άνθρωπος που χρησιμοποίησε το εντομοκτόνο ΖΥΚΛΟΝ Β, ως μέσο μαζικής και φθηνής εξόντωσης. Μεγάλωσε τους θαλάμους εξόντωσης και μπορούσε να εξολοθρεύει ημερησίως 10.000 Εβραίους, που πίστευαν ότι πάνε για ντους. Στη δίκη του είπε, ότι το χρονοβόρο ήταν το κάψιμό τους, για αυτό, αν και μπορούσε, δεν σκότωνε περισσότερους σε καθημερινή βάση.

Ήταν απόλυτα κυνικός και υπηρεσιακός, χωρίς κριτική σκέψη και αισθήματα. Ευθύνεται για την εξόντωση περισσότερων από τρία εκατομμύρια Εβραίων.

Η οικογένεια Ες σε πλήρη σύνθεση. Ο πατέρας καμαρώνει. Τα παιδιά έμαθαν μετά ότι ήταν και τέρας.

Για την Μπριγκίτε Ες όμως, εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ κοντά σε αυτό που περιγράφουμε ως «παράδεισο». Ζούσε σε μία βίλα με τους γονείς της και τα τέσσερα αδέρφια της, όπου υπήρχαν υπηρέτες, μάγειροι, γκουβερνάντες, σοφέρ, μοδίστρες και κομμώτριες.

Η Brigitte Höss εργάστηκε ως μόντελο τη δεκαετία του ’50.

Πολλοί από αυτούς ήταν αιχμάλωτοι των Ναζί. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου, ο Ρούντολφ Ες, αντιλαμβανόμενος μάλλον το τέλος του ναζισμού, μετακόμισε στα σύνορα με τη Δανία, όπου προσποιήθηκε ότι ήταν αγρότης. Αυτό δεν τον έσωσε όμως, αφού το 1946, οι Αμερικάνοι τον εντόπισαν, τον οδήγησαν στη δίκη της Νυρεμβέργης και μετά τον παρέδωσαν στους Πολωνούς, οι οποίοι το 1947 τον κρέμασαν.

Ακολούθησαν χρόνια μεγάλης φτώχειας για την οικογένεια, αλλά η όμορφη Μπριγκίτε κατάφερε να φτάσει στην Ισπανία, όπου εργάστηκε ως μοντέλο για τον Balenciaga. Εκεί γνώρισε και τον σύζυγό της, έναν Ιρλανδοαμερικανό μηχανικό, με τον όποιο έζησαν σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως η Λιβερία, η Ελλάδα, το Ιράν και το Βιετνάμ.
Στον άντρα της είπε ολόκληρη την αλήθεια και, παρά το αρχικό σοκ, εκείνος έδειξε κατανόηση.

Την ίδια κατανόηση έδειξαν και οι ιδιοκτήτες της μπουτίκ στη Νέα Υόρκη, που δούλεψε η Μπριγκίτε για 35 χρόνια. Οι εργοδότες της μάλιστα, της αποκάλυψαν ότι είναι Εβραίοι, που εγκατέλειψαν τη Γερμανία το 1938, για να αποφύγουν τους ναζιστικούς διωγμούς!
Πολλά χρόνια μετά, η Μπριγκίτε Ες προσπαθεί ακόμη να καταλάβει, πως ο αδίστακτος διοικητής του Άουσβιτς μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο, με τον γλυκό και τρυφερό πατέρα της. Άλλωστε, για εκείνη παραμένει «ο πιο καλός άνθρωπος στον κόσμο». Μάλλον τα εγκλήματά του ήταν εκείνα, που δίνουν την εντύπωση στην Μπριγκίτε ότι «είχε μία θλίψη μέσα του».

Πληροφορίες από: dailymail και  washingtonpost

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here