Στις 9 Νοεμβρίου 1939 ο Αδόλφος Χίτλερ θα εκφωνούσε λόγο στη Μπυραρία του Μονάχου για να τιμήσει την 16η επέτειο του πραξικοπήματος του.

Ο 36χρονος ξυλουργός και ηλεκτρολόγος Γκέορκ Ελσερ, αντιναζιστής και μέλος της οργάνωσης «Λέσχη Μαχητών Κόκκινου Μετώπου», θεώρησε την εκδήλωση ως μοναδική ευκαιρία προκειμένου να οργανώσει μια βομβιστική απόπειρα εναντίον του Χίτλερ.
Ο Έλσερ ήταν κομμουνιστής που αντιστάθηκε στη ναζιστική επέλαση, αρνούμενος να συμμορφωθεί με τους ασφυκτικούς κανόνες του ναζιστικού καθεστώτος.

Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας ο Έλσερ κατόρθωσε να παρεισφρήσει στην Μπυραρία αρκετές ημέρες νωρίτερα. Παρατήρησε πως ακριβώς πίσω από το βήμα του ομιλητή υπήρχε μια κολώνα επενδεδυμένη με ξύλο. Μεταξύ της επένδυσης και της κολώνας υπήρχε ένα σχετικά μεγάλο κενό.

Εκεί τοποθέτησε μια αυτοσχέδια ωρολογιακή βόμβα.

Ο Χίτλερ μετέβη αεροπορικώς στο Μόναχο. Λόγω κακών καιρικών συνθηκών όμως, είχε κανονιστεί να επιστρέψει στο Βερολίνο με τρένο, το οποίο θα αναχωρούσε στις 21.31. Αυτό σήμαινε πως ο Γερμανός δικτάτορας έπρεπε να αναχωρήσει από τη Μπυραρία το αργότερο στις 21.10.

Ο Ελσερ ωστόσο γνώριζε ότι σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις η ομιλία διαρκούσε από τις 20.30 έως τις 21.30. Ρύθμισε λοιπόν τη βόμβα να εκραγεί λίγα λεπτά πριν από το τέλος της.

Ο Αδόλφος Χίτλερ κατά τη διάρκεια της επετειακής ομιλίας του στην Μπυραρία του Μονάχου. Δέκα λεπτά μετά την αναχώρησή του εξερράγει η βόμβα που ήταν τοποθετημένη ακριβώς από πίσω του!
Ο Αδόλφος Χίτλερ κατά τη διάρκεια της επετειακής ομιλίας του στην Μπυραρία του Μονάχου. Δέκα λεπτά μετά την αναχώρησή του εξερράγει η βόμβα που ήταν τοποθετημένη ακριβώς από πίσω του!

Ο απρόβλεπτος Χίτλερ όμως, έφτασε στο χώρο λίγο πριν τις 20.00 και άρχισε αμέσως τον λόγο του. Τελείωσε στις 21.07 και αμέσως αναχώρησε για τον σιδηροδρομικό σταθμό.
Δέκα λεπτά μετά την αποχώρησή του η βόμβα εξερράγει σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας 63.

Ο επίδοξος βομβιστής συνελήφθη την ίδια ημέρα στα γερμανοελβετικά σύνορα.

Επάνω του βρέθηκαν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, η κάρτα μέλους της οργάνωσής του, ένα σχεδιάγραμμα του εσωτερικού χώρου της Μπυραρίας, καθώς και σκαριφήματά της συνδεσμολογίας της βόμβας.

Ο συλληφθείς ομολόγησε τα πάντα.
Το κίνητρο για την πράξη του ήταν η πεποίθηση πως ο Χίτλερ οδηγούσε τη Γερμανία στον πόλεμο και την καταστροφή.

Ο Ελσερ σε αναπαράσταση του έδειξε πως συναρμολόγησε τη βόμβα, ενώ η Γκεστάπο τον κινηματογραφούσε. Το φιλμ εστάλη στον Χίτλερ. Ο τελευταίος όμως αρνήθηκε να το δει πεπεισμένος πως ο Ελσερ δεν είχε δράσει μόνος του, αλλά με τη βοήθεια των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Από το σημείο αυτό αρχίζουν μερικά πολύ περίεργα γεγονότα. Ενώ θα περίμενε κανείς την άμεση καταδίκη του Ελσερ σε θάνατο, αυτός μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί παρέμεινε σε ειδική πτέρυγα. Η μεταχείριση του μάλιστα από τους φρουρούς των SS χαρακτηριζόταν ως ευνοϊκή.

Δεν πέρασε καν από δίκη, ώστε να αποκαλύψει δημόσια αν έδρασε μόνος του ή κατ’ εντολή άλλων και ειδικά των Βρετανών.

Καιρό αργότερα αποκάλυψε σε έναν συγκρατούμενό του πως στην πραγματικότητα, είχε στρατολογηθεί από τον διοικητή του στρατοπέδου του Ζάχσενχάουζεν, στο οποίο κρατείτο πριν για μια ειδική αποστολή!

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ο Χάιντριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS του ανέθεσε την κατασκευή και τοποθέτηση της βόμβας στην Μπυραρία.
Του ζήτησε η βόμβα να εκραγεί μετά την αποχώρηση του Χίτλερ. Σε αντάλλαγμα θα του έδινε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και θα εξασφάλιζε την διαφυγή του στην Ελβετία. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν μέχρι που ένας συνοριακός υπάλληλος, ο οποίος προφανώς δεν είχε ενημερωθεί, συνέλαβε τον Ελσερ.

Ο Χίμλερ (αριστερά) με τον Χίτλερ. Ερωτηματικά ακόμη και σήμερα προκαλεί η εμπλοκή του ονόματος του αρχηγού των SS, στην απόπειρα δολοφονίας του Γερμανού δικτάτορα.
Ο Χίμλερ (αριστερά) με τον Χίτλερ. Ερωτηματικά ακόμη και σήμερα προκαλεί η εμπλοκή του ονόματος του αρχηγού των SS, στην απόπειρα δολοφονίας του Γερμανού δικτάτορα.

Απορίες βέβαια προκαλεί η απρονοησία του Ελσερ να μην ξεφορτωθεί τα ενοχοποιητικά στοιχεία, όπως τα σκαριφήματα και την κάρτα μέλους της οργάνωσης.

Τον Απρίλιο του 1945, έξι χρόνια μετά την απόπειρα, ο Ελσερ δολοφονήθηκε από τους φρουρούς του, κατά τη διάρκεια μιας συμμαχικής αεροπορικής επιδρομής. Το πτώμα του τοποθετήθηκε σε ένα κατεστραμμένο οίκημα, ώστε να θεωρηθεί πως σκοτώθηκε κατά το βομβαρδισμό.
Ο Χίμλερ, ο τελευταίος που θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση, αυτοκτόνησε λίγο αργότερα.

Άραγε η βόμβα είχε τοποθετηθεί κατ’ εντολή του; Είχε δημιουργήσει αυτή την προβοκάτσια προκειμένου να εξαπολύσει κύμα διώξεων κατά των αντιφρονούντων του καθεστώτος;

Ο Χίτλερ γνώριζε αυτή τη σκευωρία; Και αν ναι, δέχθηκε να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο;
‘Ολες οι υποθέσεις είναι συζητήσιμες, καθώς οι Ναζί έκαναν συχνά προβοκάτσιες, ακόμη και ανάμεσα στα στελέχη τους.

Μήπως ο Χίμλερ είχε κατά νου να δολοφονήσει τον Χίτλερ και να αναδειχθεί ο ίδιος σε ηγέτη της Γερμανίας; Και αν ναι, γιατί επέλεξε τη στιγμή που η δημοτικότητα του Γερμανού δικτάτορα βρισκόταν στο ζενίθ, δύο μήνες μόλις μετά την κατάκτηση της Πολωνίας;

Το σχεδόν βέβαιο πάντως είναι πως δεν θα μάθουμε ποτέ τα πραγματικά κίνητρα και αυτής της απόπειρας δολοφονίας, από την οποία ο Φύρερ βγήκε αλώβητος.

kipros-b-pagkosmios-polemos-700x394ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  «Χίτλερ στον πόλεμο βάλε ανθρώπους νέους και άσε τις Γερμανίδες σου δώρο για τους Κυπραίους». Οι Κύπριοι εθελοντές που πολέμησαν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έδιναν ακόμη και τις βέρες τους για το ελληνικό ταμείο

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here