Στις 6 Οκτωβρίου 1943, στο χωριό Καλή Συκιά Ρεθύμνου, τα αποκαλούμενα «ελληνικά SS», αφού πρώτα λεηλάτησαν τα σπίτια, τους έβαλαν φωτιά και φώναξαν τις γυναίκες που έμεναν σε αυτά να τη σβήσουν. Όταν εκείνες έπιασαν τους κουβάδες, τις πέταξαν μέσα και τις έκαψαν ζωντανές. Τον Ιούνιο του 2017  το χωριό εντάχθηκε επίσημα με προεδρικό διάταγμα στον ευρύ κατάλογο των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας.

Η 28χρονη Ευαγγελία Γρυντάκη ήταν μία από τις 12 γυναίκες που κάηκαν ζωντανές. Πρώτα της πήραν από την αγκαλιά τον γιο της, που ήταν μόλις είκοσι μηνών και τον πέταξαν στο χώμα.
Έτσι το μωρό γλίτωσε, αλλά η μάνα, που ήταν οχτώ μηνών έγκυος, κάηκε ζωντανή. Στη συνέχεια συνέχισαν τις κτηνωδίες στην υπόλοιπη Κρήτη.

Οι «Σουμπερίτες»

Οι «Σουμπερίτες» ήταν ένοπλο τάγμα με λιγοστούς, αλλά αδίστακτους Έλληνες εθελοντές, που πρόδωσαν την πατρίδα και υπηρέτησαν στον γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Έπαιρναν εντολές από τη Βέρμαχτ, φορούσαν γερμανικές στολές και διακρίθηκαν για τη βιαιότητα και τη σαδιστική συμπεριφορά τους σε βάρος αμάχων συμπατριωτών τους. Πήραν το όνομά τους από τον επικεφαλής τους,τον Γερμανό επιλοχία Φριτς Σούμπερτ.

Ο Σούμπερτ γεννήθηκε το 1897 στο Ντόρτμουντ. Πολέμησε με τη Βέρμαχτ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και βρέθηκε στη Σμύρνη ως μέλος της γερμανικής αποστολής που αναδιοργάνωσε τμήματα του οθωμανικού στρατού τα οποία πολέμησαν εναντίον της Αντάντ (αγγλογαλλική συνεργασία). Στη συνέχεια, όπως πολλοί βετεράνοι του πολέμου, ο Σούμπερτ έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ το 1934.
Η ιστορική αναζήτηση εντοπίζει τα ίχνη του στη Κρήτη το 1941. Είναι δεκανέας και τον φωνάζουν «ο Τούρκος», επειδή μιλά την τουρκική γλώσσα με ηλικιωμένους Μικρασιάτες και έχει ανατολίτικα χαρακτηριστικά.
Ο Σούμπερτ, από ασήμαντος υπαξιωματικός εξελίχθηκε σε έναν πανίσχυρο διοικητή «Σώματος Κυνηγών», περίπου 150 ανδρών.

Στρατολόγησε Έλληνες με μειωμένη εθνική συνείδηση, αλλά και ποινικούς κρατούμενους. Στόχος τους ήταν να χτυπήσουν την αντίσταση. Τα κίνητρα της προδοσίας ήταν τα χρήματα και η δύναμη της εξουσίας. Οι εγκληματίες είχαν άμεσο και προφανές όφελος: την αποφυλάκισή τους.

Αυτοί οι λίγοι φόρεσαν τη γερμανική στολή και έκαναν φρικτά εγκλήματα κατά των συμπατριωτών τους, που τα θυμούνται ακόμη στην Κρήτη η οποία υπέφερε από τον ναζισμό.
Οι «Σουμπερίτες» έκαναν επιδρομές στα χωριά και βασάνιζαν ή δολοφονούσαν πατριώτες κάθε ηλικίας. Έως τις αρχές του 1944 η καταδιωκτική ομάδα του Σούμπερτ, με έδρα το χωριό Αυγενική, εκτέλεσε σε διάφορα χωριά της Κρήτης περισσότερους από 200 αμάχους.

Η λέξη Σουμπερίτης στην Κρήτη, ακόμα και σήμερα, αποτελεί μεγάλη βρισιά.
Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τη μαρτυρία του Δημήτρη Γρυντάκη, του οποίου η μητέρα κάηκε ζωντανή από τους άντρες του Σούμπερτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια ήταν η «Γαλάζια Μεραρχία» των Ισπανών, που πολέμησε στο πλευρό των Ναζί στο Ανατολικό μέτωπο. Ήταν φανατισμένοι, αλλά αποδεκατίστηκαν στις πιο δύσκολες αποστολές…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here