Μεγάλη Τετάρτη, 18 Απριλίου 1984. Ο μπασκετικός ΠΑΟΚ, κερδίζει για πρώτη φορά το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στην άλλη ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον Άρη. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» υπερίσχυσε με 74-70, αλλά ο τελικός που έγινε στο «Αλεξάνδρειο», έμεινε στην ιστορία για έναν ακόμη λόγο.

Η ομάδα του Φαίδωνα Ματθαίου πριν από την έναρξη του αγώνα, κούρεψε τα μαλλιά της με την ψιλή. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το παιχνίδι παραμένει γνωστό ως ο τελικός «των ξυρισμένων κεφαλιών».

Το φυσικό «ντόπινγκ» και τα ξυρισμένα κεφάλια

Τη Μεγάλη Εβδομάδα όλη η Θεσσαλονίκη βρισκόταν σε ρυθμούς τελικού κυπέλλου.
Ο ΠΑΟΚ ήθελε πεισματικά να στεφθεί κυπελλούχος, καθώς δύο χρόνια νωρίτερα είχε χάσει το τρόπαιο από τον Παναθηναϊκό.
Ο προπονητής της ομάδας του «Δικεφάλου», για να κρατήσει ψηλά το ηθικό των παιχτών του, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, πήγε μαζί με τους παίχτες στον κινηματογράφο και παρακολούθησαν την πολεμική ταινία «Αποστολή στη Νικαράγουα».
Μετά τη θέαση της ταινίας, όλη η ομάδα γύρισε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, στην περιοχή του Πανοράματος.

Η ομάδα του ΠΑΟΚ το 1984, πριν να ξυρίσει τα κεφάλια της/ Επίσημη ιστοσελίδα ΚΑΕ ΠΑΟΚ

Ο Φαίδων Ματθαίος, συχνά επίσης ανέφερε στους αθλητές του ότι οι κολεγιακοί παίχτες στην Αμερική, συνήθιζαν πριν από κάποιον σημαντικό αγώνα, κυρίως πριν από κάποιον τελικό, να κουρεύουν ομαδικά τα μαλλιά τους πολύ κοντά.
Αποτελούσε μια κίνηση αποφασιστικότητας για τη νίκη και πράξη που ένωνε περισσότερο τους παίχτες.
Την ημέρα του μεγάλου τελικού, ο Παναγιώτης Φασούλας, είχε την ιδέα να κάνουν το ίδιο και οι παίχτες του ΠΑΟΚ.
Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, όλοι τελικά συμφώνησαν και αμέσως κάλεσαν τον Βασίλη, ο οποίος είχε κουρείο κοντά στην περιοχή του Λευκού Πύργου, για να τους κουρέψει όλους ομοιόμορφα.
Εκείνη την εποχή, όλοι σχεδόν οι αθλητές του μπασκετικού ΠΑΟΚ είχαν μακριά μαλλιά.
Ανάμεσα σε εκείνους που προέβαλαν μικρή αντίσταση, ήταν ο Μάνθος Κατσούλης, ο Γιάννης Πολίτης που επιθυμούσε συγκεκριμένο κούρεμα και ο Νίκος Σταυρόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των παιχτών, άλλαζε συνέχεια δωμάτια στο ξενοδοχείο, για μην τον βρει ο κουρέας. Μάλιστα, έως την ώρα του τελικού δεν άφησαν τον κουρέα να φύγει από το ξενοδοχείο και τον πήραν μαζί τους στο γήπεδο! Ο Κατσούλης πάντως αν κάθισε στην καρέκλα του μπαρμπέρη δεν άφησε να του κάνουν στρατιωτικό κούρεμα.

Οι αγνώριστοι παίχτες και το πολυπόθητο τρόπαιο

Η ομάδα του ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι τον τελικό αποκλείοντας σπουδαίους αντιπάλους.
Κέρδισε την ΑΕΚ, τον Απόλλωνα Πατρών και πέρασε στον τελικό, όταν προκρίθηκε στη δύσκολη έδρα του Παναθηναϊκού.
Όταν η ξυρισμένη ομάδα εμφανίστηκε στο παρκέ, σχεδόν κανείς δεν τους κατάλαβε. Πέρασε τουλάχιστον ένα λεπτό μέχρι οι φίλαθλοι να αναγνωρίσουν τους κοντοκουρεμένους παίχτες του «Δικεφάλου».
Ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Άρη των Γιάννη Ιωαννίδη και Νίκου Γκάλη με σκορ 74-70.
Και τα 44 λεπτά του αγώνα προηγήθηκε στο σκορ ενώ κορυφαίος παίχτης για τον ΠΑΟΚ ήταν ο Νίκος Σταυρόπουλος που σταμάτησε στους 26 πόντους.
Από την ομάδα των κιτρινόμαυρων ξεχώρισαν οι Λεωνίδας Πανταζής με 22 πόντους και Νίκος Γκάλης με 20.

Καθώς ο τελικός έγινε τη Μεγάλη Εβδομάδα, αποφασίστηκε οι παίχτες να μη γιορτάσουν την κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου στην μπασκετική ιστορία τους.
Πραγματοποιήθηκε ένα λιτό τραπέζι σε ταβέρνα της περιοχής.
Ωστόσο, όλο το επιτελείο που έφερε τη νίκη πριμοδοτήθηκε τόσο από τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ του ΠΑΟΚ όσο και από την εταιρεία των αδερφών Κόπτη, που διαφημίζονταν στην ασπρόμαυρη φανέλα, φτάνοντας στο συνολικό του 1.700.000 δραχμές.

Η σύνδεση των ξυρισμένων κεφαλιών με ακροδεξιές ιδεολογίες και η απάντηση του προπονητή
Στις 18 Απριλίου 1984, η ομάδα καλαθοσφαίρισης του ΠΑΟΚ, πανηγύρισε το πρώτο της Κύπελλο Ελλάδας

Την επόμενη μέρα του τελικού, όλος ο αθλητικός τύπος εκθείασε το πείσμα των παικτών του ΠΑΟΚ και τη συμβολική κίνηση να ξυρίσουν τα κεφάλια τους.
Ωστόσο, μια αθηναϊκή εφημερίδα ερμήνευσε διαφορετικά την πρωτότυπη πράξη των αθλητών του «Δικεφάλου» και έκανε λόγο για ρατσιστική συμπεριφορά, τόσο της ίδιας της ομάδας και του προπονητή της αλλά και της διοίκησης.

Ο προπονητής της ομάδας, Φαίδων Ματθαίου, αρκετά χρόνια αργότερα ξεκαθάρισε τη θέση του σε συνέντευξη στο περιοδικό «ΤΡΙΠΟΝΤΟ»:
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «αυτά που δημοσιεύτηκαν τότε περί φασισμού και ναζισμού είναι όχι μόνο άσχετα, αλλά και κακοήθη. Εγώ δεν έχω υπερφυσικές δυνάμεις να πω στον Κατσούλη, που όλη του η… γοητεία είναι στα μαλλιά του, να πάει να κουρευτεί. Ούτε στον Φασούλα, που το κούρεμα δική του ιδέα ήταν και όχι δική μου. Τότε το ίδιο είχαν κάνει και οι παίκτες ομάδας ενός αμερικανικού πανεπιστημίου, για να δείξουν ότι είναι περήφανοι που παίζουν στη συγκεκριμένη ομάδα. Εγώ απλά όλο το χρόνο τους εμφύσησα την υπερηφάνεια για τη φανέλα που φοράνε. Παρόμοιο ρόλο παίζει και το σήμα στη φανέλα. Φαντάζεστε τους Παναθηναϊκούς, άλλους με τριφύλλι, άλλους με τριαντάφυλλο κι άλλους με… παπαρούνα; Το κούρεμα ήταν απόδειξη ομαδικού πνεύματος. Άλλοι θα μπορούσαν να αφήσουν όλοι μαλλιά, σαν τους Μπιτλς».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here