Ο Ιωάννης Καποδίστριας έμεινε στην ευρωπαϊκή ιστορία ως φιλελεύθερος, που άλλαξε την πορεία της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, αντίθετα, τον κατηγόρησαν ως δεσποτικό και αδιάλλακτο και η δολοφονία του, στέρησε τη χώρα από την προοπτική μιας συνετής διακυβέρνησης, που θα έβαζε θεμέλια για ένα οργανωμένο κράτος.

Η διπλωματική και πολιτική του δράση είναι γνωστές.
Ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της σύγχρονης Ελλάδας.
Συγκρούστηκε με τον καγκελάριο Μέττερνιχ, ο οποίος υποστήριζε την άμεση κατάπνιξη δια των όπλων, κάθε επαναστατικού κινήματος που θα άλλαζε το στατους κβο της Ευρώπης.
Αντίθετα, ο Καποδίστριας πρέσβευε την αυτοδιάθεση των λαών και ήρθε σε ρήξη με τον μισέλληνα καγκελάριο.

Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση ο Καποδίστριας, παρόλο που διαφωνούσε γιατί πίστευε ότι η Ευρώπη και ο τσάρος έχουν υποκύψει στη γραμμή του Μέττερνιχ, έδωσε αγώνα με όλα τα μέσα που διέθετε για να τη διασώσει από τα νύχια της Ιερής Συμμαχίας.
Έγινε μεταξύ άλλων, ένας από τους κύριους εμπνευστές του φιλελληνικού κινήματος. Μαζί του σε αυτόν τον αγώνα είναι η Ρωξάνδρα Στούρτζα, ο μοναδικός του, ανεκπλήρωτος, έρωτας.
Η ελληνομολδαβή κοπέλα ήταν κυρία επί των τιμών της αυτοκράτειρας της Ρωσίας.
Ο Καποδίστριας τη γνώρισε όταν ήταν 30 ετών και την ερωτεύτηκε.
Το ίδιο και εκείνη.
Ο έρωτας τους όμως έμεινε ανεκπλήρωτος λόγω πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της εποχής.

Η Ρωξάνδρα παντρεύτηκε ένα Βαυαρό κόμη, αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ τον Καποδίστρια.
Αυτό φαίνεται και από τις, μετά τον γάμο, προσωπογραφίες της όπου πάντα απεικονίζεται το δαχτυλίδι που της είχε χαρίσει ο αγαπημένος της. Μετά από έναν χρόνο εγκατέλειψε τον σύζυγό της και συνέχισε να αλληλογραφεί με τον Καποδίστρια.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τι έγραφαν οι δύο ερωτευμένοι στις επιστολές τους και πώς αντέδρασε η Ρωξάνδρα όταν πληροφορήθηκε τη δολοφονία του Καποδίστρια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here