ΠΗΓΗ: Όσα δεν γνωρίζατε για την τουρκοκρατία και την επανάσταση του 1821, εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Την  περίοδο της Τουρκοκρατίας πολλοί Έλληνες αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό όπου μπορεί να ταλαιπωρήθηκαν αλλά δεν ήταν ραγιάδες. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικά σημαντικά παραδείγματα ελλήνων που αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον αλλά και την περιπέτεια

Το 1767 ένας Άγγλος γιατρός, ο Άντριου Τέρνμπουλ βρέθηκε στη Μεθώνη με τα πλοία του. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον Τούρκο διοικητή, στον οποίο πλήρωσε 1.200 γρόσια και πήρε την άδεια να επιβιβάσει στα πλοία του μεγάλο αριθμό Μανιατών.
Ύστερα από μακρύ και επίπονο ταξίδι, εγκατέστησε τους αποίκους αυτούς στη μακρινή Φλόριντα της Αμερικής. Για την εποχή ήταν ένα δύσκολο, επικίνδυνο και απρόβλεπτο ταξίδι. Αυτή είναι μια από τις πρώτες μαζικές μεταναστεύσεις και οι μανιάτες μαζί με τους Σμυρνιούς έζησαν στα κτήματα του Άντριου Τέρνμπουλ σχεδόν σαν σκλάβοι, αν και τους είχε υποσχεθεί «βίον ανθηρόν». Επέζησαν ελάχιστοι εξαιτίας της κακοποίησης και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, στα υγρό κλίμα της περιοχής.

Ένας Σιαμέζος από την Κεφαλονιά

Ο Κωνσταντίνος Γεράκης από την Κεφαλονιά έφυγε από το νησί του για να βρει την τύχη του στα ξένα (17ος αι.). Αρχικά πήγε στο Λονδίνο, άλλαξε το επώνυμό του σε Φώλκον και έπιασε δουλειά στην Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Ταξίδευε συνεχώς και έπαιζε το ρόλο πότε του πειρατή, πότε του εμπόρου και πότε του απλού ταξιδιώτη. Κάποτε ναυάγησε στο Σιάμ, τον αιχμαλώτισαν και  τελικά κατάφερε να γίνει υπουργός Οικονομικών. Αργότερα έφτασε μέχρι το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Επειδή βοήθησε το γαλλικό εμπόριο στην περιοχή, έπεσε στη δυσμένεια των Ολλανδών και των Πορτογάλων. Παράλληλα, επειδή προσπάθησε να διαδώσει τον χριστιανισμό μισήθηκε από πολλούς ντόπιους. Κάποτε επαναστάτησαν εναντίον του, με το αιτιολογικό ότι επιχείρησε να γίνει βασιλιάς, τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν μετά από φριχτά βασανιστήρια.

Μαθηματικός ογκόλιθος

Ένας κεφαλονίτης μαθηματικός και μηχανικός ονόματι Χαρμπούρης, που τον 18ο αιώνα είχε πάει στη Ρωσία και είχε αποκτήσει την εύνοια της Μεγάλης Αικατερίνης, της πρότεινε να τοποθετηθεί ο  ανδριάντας του Μεγάλου Πέτρου πάνω σε συμπαγή ογκόλιθο από γρανίτη.
Η Αικατερίνη συμφώνησε και ο Χαρμπούρης πέτυχε να μεταφέρει από τη Φινλανδία, μέσα από δύσβατες περιοχές, έναν τεράστιο ογκόλιθο στην Πετρούπολη. Το γεγονός θεωρήθηκε μεγάλο μηχανικό κατόρθωμα και ύστερα από αυτό ο συμπατριώτης μας εξασφάλισε μεγάλα αξιώματα και διακρίσεις.

ΠΗΓΗ: Όσα δεν γνωρίζατε για την τουρκοκρατία και την επανάσταση του 1821, εκδόσεις Μεταίχμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Οδύσσεια του Βαρβάκη για να συναντήσει την αυτοκράτειρα Αικατερίνη της Ρωσίας. Η μεσολάβηση του στρατηγού Ποτέμκιν που τον έκανε πάμπλουτο και εθνικό ευεργέτη

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here